Maar er zijn nog meer dingen te doen:
1.Snoeien. Ik laat dus zoveel mogelijk kruidachtigen liggen, maar ik knip wel de overhangende takken van de Geranium, de ooievaarsbek weg van het gras. Dan snoei de grote overhangende takken van de roos, maar niet te kort, en de uitgebloeide bollen van de hortensia, Hydrangea "Annabelle" Dan krijgt de plant weer wat lucht. Later snoei ik ze wat verder voor een gezonde groei in het voorjaar. Ook bij de Beukhaag snoei ik de uitschieters weg.
2. Zomerknollen opgraven. Omdat het dit jaar nog laat erg zacht was, en ik wat lui, haal ik dit weekend pas de knollen van de zomerbloeiers, de Dahlia's, de anemonen en de gladiolen uit de potten op het terras. Sommigen bloeien zelfs nog, maar het kan nu erg snel gaan met de kou en daar houden ze niet van. Ik leg ze in een koele en droge ruimte. Als straks de lentebollen zijn uitbloeit dat gaan deze er weer in. Ik plant in de lege potten die achterblijven eerst tulpenbollen en Alliums en daarboven Winterviolen en Helleborus, kerstroos. die kunnen wel tegen een stootje. Tegen de tijd dat die er uitgaan komen de bollen op.
3.Scheuren. Nu, en in het voorjaar is het de tijd om planten die echt te groot zijn geworden, te scheuren. Graaf hiervoor de hele plant met een spitvork op. zet dan een spade in het midden van de plant en breek de plant in twee stukken. plant 1 deel terug en plant het andere deel op een nieuwe plek, geef het aan iemand cadeau of ruil het op een tuinsite. http://degroenevinger.net/ruiltuin/
4. Kwetsbare planten verplaatsen. Planten in pot kunnen eerder bevriezen; ik zet de potten voorlopig tegen het huis op een beschutte plek en in de kas, daar kunnen ze wel een tijdje blijven. Wordt het echt te koud dan gaan ze even naar de schuur (of op zolder als je die hebt) Bijzondere Pellargonium, geranium, probeer ik over te houden, maar de gewone, tja, die koop ik volgend jaar opnieuw. Heb je dus geen plaats om je planten te stekken en te laten overwinteren doe ze dan weg en koop nieuwe.
5. Grote potten inpakken. Sommige potten en bakken zijn te groot om te verplaatsen. Die kun je inpakken. Pak ze in met pot en al in bubbelplastic of een speciale fleece hoes. Zorg dat je de pot echt goed inpakt en vergeet niet, als het niet vriest om ze een beetje water te geven.
6. Bollen planten. Het leukste in de tuin rond deze tijd, het planten van bollen. Je plant de lentebollen nu omdat ze pas opkomen als de vorst eroverheen is geweest en het in de lente weer iets warmer wordt. Dat kan in bakken en in de volle grond. Plant je verschillende bollen in de tuin? Leg dan eerst alle bollen op de plaats waar je ze wilt hebben, zo voorkom je dat je iets beschadigd of opgraaft. Kijk dan goed hoe diep ze moeten en maak de gaten. Leg de bollen erin en gooi ze dicht. Op een grasveld bollen planten doe je het beste door ze eerst uit de losse hand met een aantal tegelijk op het gras te gooien. Plant de bollen daar, zo krijg je een mooi ongelijkmatige verdeling. Anders wordt het zo netjes. In potten kun je de bollen ook in laagjes planten. Plant dan eerst de bollen die laat opkomen, doe er een laagje aarde overheen en plant dan de vroege bloeiers zoals vroege tulpen en sneeuwklokjes.
Nou lekker aan de slag, ondanks de regen.
Herkenbaar! Ik heb gisteren ook Dahlia's en gladiolen gerooid. Verder nog wat snoeiwerk gedaan. Het was gisterenochtend (in de Achterhoek) nog prachtig weer, dus ik had mazzel.
BeantwoordenVerwijderen