Translate

woensdag 14 november 2012

Rozenbotteljam


Ik ben dol op het maken van chutney's en jams, heerlijk op brood of bij een stukje vlees. Ik heb het van mijn vader meegekregen, die maakt het ook zo graag. Hij groeide op op een boerderij ergens in de bergen, en als kind stond ik al op een krukje aan het aanrecht te kijken hoe dat ging. Ik geef je mijn recept voor rozenbotteljam, een van mijn favorieten.

Rozenbotteljam

Nodig:
1 kg rozenbottels, het liefst biologisch
600 gr geleisuiker, let goed op de verhouding op het pak 
hoeveel suiker je bij de rozenbottelpuree doet. 
Je houdt soms weinig van de rozenbottels over.
Sap van 1 citroen,
1 th kaneel,
1 geplette kruidnagel,
3/4 schone jampotten. 
( kook ze gedurende 5 minuten in kokend water om ze te sterilisren of was ze op een heet programma in de vaatwasser)
Maken:
Haal de kroontjes van de rozenbottels en was ze goed.doe de vruchten in een pan met ruim water zodat de rozenbottels onderstaan en laat ze ongeveer 40 minuten koken tot ze zacht zijn. Nu komt het lastige deel! Druk de gekookte rozenbottels in kleine porties door een zeef met een pollepel. Dat is lastig door de zaadjes. Blijf per portie lang genoeg met de pollepel over de zeef drukken totdat er moes aan de onderkant van de zeef uitkomt. Doe de puree in een pan en voeg geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel toe.
Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat 5 minuten doorkoken. Doe de jam zo snel mogelijk in de schone potten. Sluit de potten af en laat ze op hun kop afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten