Translate

zaterdag 2 augustus 2014

Zomers geluk op tafel.



Wat een cadeautje als je in Frankrijk thuiskomt na een dagje ontdekken en de verhuurster van het huis heeft op je tafel een klein vaasje met eenjarigen,  Zinnia en Limonium,  gezet. uit eigen tuin, gezaaid eind mei begin juni om lekker van te plukken in augustus en september.


Eenjarigen bloeien heel uitbundig en lang; ze moeten namelijk in 1 zomer zorgen voor nageslacht. Ze blijven dus bloeien met het doel zaden te vormen en zich uit te zaaien. Blijf je de bloemen knippen dan blijft de plant nieuwe bloemen vormen om voor nageslacht te zorgen. Goede reden om veel vaasjes te vullen met dit zomers geluk.  Laat aan het einde van de zomer wat bloemen uitbloeien en zaad zetten voor het volgende seizoen.
In de lente kun je de zaden zaaien of binnen voorzaaien. Voordeel van voorzaaien is dat je precies weet wat je zaait en de zaailingen zijn al wat sterker als je ze in mei uitplant. Wacht met voorzaaien tot maart. Zaai niet te vroeg voor anders zijn ze al groot genoeg om naar buiten te kunnen maar zijn de nachten nog te koud. Door voor te zaaien weet je overigens ook wat je uitplant; de rest is dan                                                                        onkruid en kun je eruit trekken.

Volgend jaar zaai ik ze ook; Zinnia elegans, Limonium, Lathyrus odoratus (pronkerwt) Scabiosa atropurpurea (duifkruid) Cosmos bipinnatus (cosmea) Antirrhinum majus 'Black Prince' (leeuwenbek)Calendula officinalis ‘Neon’ (goudsbloem) Centaurea cyanus 'Black Boy' (korenbloem) Nigella (juffertje in ’t groen) Nicotiana alata (siertabak).




2 opmerkingen:

  1. Sinds een tijdje lees ik hier mee. Een heel mooi vormgegeven blog heb je met leuke wetenswaardigheden.
    Wat ontzettend attent van de verhuurster. Het is eigenlijk maar een kleine moeite, maar het geeft heel veel plezier.
    Normaal gesproken ben ik niet zo van het voorzaaien, maar wat betreft het onkruid heb je me nu wel overtuigd van het nut van voorzaaien. In de volle grond durf ik namelijk nooit te wieden waar ik bloemenzaad heb gezaaid, omdat ik niet weet wat een bloem gaat worden en wat niet!
    De blaadjes van de goudsbloem heb ik dit weekend verwerkt in roomboter, ik heb er vandaag over geschreven op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Anita, wat leuk dat je me volgt, en leuk om te horen dat je ook zo blij wordt van alles uit de tuin. Hmm goudsbloemblaadjes in de boter! Ook heel lekker in de thee..... Vorig jaar maakte ik voor weekblad Margriet een item over thee uit eigen tuin met ook goudsbloemthee met munt. Ik zal het recept posten.

      Verwijderen